18. 6. 2017

Druženje je del Krkine kulture

4 min. branja

Novo mesto, 17. junij 2017 – Teden dni po Krkinem športnem dnevu so krkaši letos prvič posebej organizirali še družabno srečanje krkašev, ki so ga poimenovali Krkin družinski dan. Na jasi na Otočcu se je zbralo več kot 2200 zaposlenih, njihovih partnerjev in otrok. To je bil dan dobrega razpoloženja in veselja, na katerem so vsi prisotni lahko izbirali med številnimi zabavnimi dejavnostmi tako za otroke kot odrasle.

Srečanja krkašev imajo kljub temu, da so letos druženje na Otočcu prvič poimenovali Krkin družinski dan, dolgoletno tradicijo. Da je prav druženje tisto, ki med zaposlenimi spleta trdne vezi, v Krki vedo že od ustanovitve. Zato že več kot šest desetletij ob poslovanju veliko pozornosti namenjajo tudi skrbi za dobre medsebojne odnose. Zavedajo se namreč, da je le z dobrimi in odprtimi medčloveškimi odnosi mogoče poslovno uspešnost združevati s svojim temeljnim poslanstvom Živeti zdravo življenje.

V soboto je bil dan, kot pove že ime, namenjen druženju vseh krkašev in njihovih družinskih članov. Pripravili so številne zabavne aktivnosti za otroke in odrasle, poskrbeli pa so tudi za pogostitev. Za dobro razpoloženje je skrbela skupina Čuki, z energijo pa so krkaše napolnili akrobati iz skupine Dunk Kings in mažoretke iz Mažoretnega kluba Takt iz Novega mesta.

Otoška jasa se je spremenila v pravi zabaviščni park z napihljivimi igrali, čarovnikom, ustvarjalnimi delavnicami in poslikavami obraza. Večji in manjši otroci pa tudi odrasli so lahko v planetariju, ki so ga posebej za to priložnost postavili na otoški jasi, pokukali v skrivnostni svet vesolja. Za otroke sodelavcev so skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije organizirali tudi mini Piko olimpijado, kjer so najmlajši sodelovali v pravem olimpijskem protokolu z olimpijsko himno, baklo in zastavo, in se pomerili v štafetnih in družabnih igrah.

Družbo pa je krkašem letos prvič delala tudi nova Krkina maskota – maček Piko. Prijazen, aktiven in radoveden muc je ambasador vrednot, ki družijo krkaše po vsem svetu – partnerstva in zaupanja, hitrosti in fleksibilnosti ter kreativnosti in učinkovitosti. Na srečanju je navijal za mlade tekmovalce na mini Piko olimpijadi in je prav vsem privoščil zmago. Krkašem, še posebej njihovim najmlajšim, je na jasi pripravil številna presenečenja.

Živahno je bilo tudi v fotografskem kotičku. Fotografije, natisnjene na magnetne ploščice, pa bodo krkaše in njihove bližnje še dolgo spominjale na prijetno srečanje.

Druženje zaposlenih je pomemben del Krkine kulture. Krkaši se radi družijo tudi v prostem času, kar dokazuje ne le, da se enkrat na leto več kot 2000 sodelavcev in njihovih bližnjih zbere na jasi na Otočcu in da se jih več kot 800 pomeri v različnih športih na športnih dnevih, ampak tudi številna druga druženja. Srečujejo se na tudi na dnevu Krkinih priznanj, kjer se srečajo krkaši-jubilanti ter naj sodelavci, naj vodje in naj predlagatelji inovacij in koristnih predlogov, na novoletnih srečanjih po organizacijskih enotah in drugih druženjih, kot so srečanja invalidov, krvodajalcev, gasilcev, športnikov in drugih. Tradicionalno organizirajo tudi srečanje upokojenih sodelavcev.

K utrjevanju medsebojnih vezi med sodelavci je zagotovo prispevala tudi Krkina družbeno odgovorna akcija V skrbi za vaše zdravje skupaj osvajamo vrhove, v okviru katere so za sodelavce organizirali pohode po 15 Krkinih pohodniških poteh, ki so jih označili in uredili skupaj s Planinsko zvezo Slovenije. Dobre medčloveške odnose pa v Krki gradijo tudi z dobrodelno akcijo Krkin teden humanosti in prostovoljstva, v kateri je v šestih letih sodelovalo več kot 6000 krkašev prostovoljcev.

Da je druženje res del Krkine kulture, ne nazadnje potrjuje tudi ustanovitev Krkinega društva upokojencev, ki se radi in v velikem številu družijo med seboj še potem, ko so že prenehali z delom v Krki.